In Sens Psychotherapie
Thema’s die kunnen spelen, zijn o.a. agressie, angst, boosheid, burn-out, depressie, geweld, identiteit, misbruik, paniekaanvallen, relatie(s), rouw, seksualiteit, stress, trauma, woede en zingeving.
Je staat midden in het leven. Je hebt het best goed voor elkaar, en toch... sluimert er een boosheid in je die zich in stilte keert tegen de ander, vlieg je soms uit de bocht door woede die je van jezelf niet kent of vullen je ogen zich met tranen uit het niets... Wat is er toch met je? Stil blijven staan om erover na te denken, wil je niet. Het leven gaat door, je hebt het toch goed en moet niet zeuren. Aan de verwachtingen van de mensen om je heen moet je voldoen. Met je positieve ingesteldheid en verantwoordelijkheidsgevoel lukt het je weer om een poosje door te gaan. Zo ga je door...
Tot het moment waarop het weer opborrelt. Het trekt je aandacht. En dat is niet voor niets.
Door de moed te hebben jezelf af te vragen wat ten grondslag ligt aan het probleem of de klacht waar je tegenaan loopt, kom je terug bij jezelf. Je lijf vertelt het je. Met je hoofd kies je waar je aandacht naar toe gaat. Jij hebt de keus. Durf je je lijf serieus te nemen?
Eigenwaarde en zelfrespect tover je niet zomaar tevoorschijn: het is een gevolg van het kiezen voor jezelf, het jezelf serieus nemen in je behoeften, verlangens en wensen, maar vooral ook in je grenzen. Het is jezelf werkelijk accepteren in wie je ten diepste bent.
En de enige die daarvoor kan zorgen ben jij. Het is onmogelijk dit bij een ander, bijv. je partner te halen. Zonder eigenwaarde is er geen basis voor een gelijkwaardige relatie met de ander.
In Sens maakt, naast de natuur (bv. wandelcoaching) en creatieve werkvormen (bv. schilderen), gebruik van:
Ademhalingsoefeningen
Stress gaat over angst voor de toekomst of over herinneringen aan het verleden. Stress heeft dus vooral te maken met vasthouden terwijl het voor ons functioneren in het dagelijks leven belangrijk is los te kunnen laten. Ademhaling reageert direct op stress. De ademhaling wordt beperkt tot een oppervlakkige borstademhaling en wordt sneller. Door een snellere ademhaling groeit de behoefte aan suiker. Omdat de hersenen ook suiker nodig hebben, daalt de hersenactiviteit en daarmee de concentratie. Een volledige ademhaling is een ademhaling van borst, buik en flanken. De ademhaling verloopt langzaam, onhoorbaar, moeiteloos (zonder stoten) en is niet diep.
Beeldcommunicatie
Met deze vorm van communicatie kom je uit je hoofd naar je hart. Je onderbewuste wordt aangesproken. Met beeldmateriaal wordt jouw persoonlijke situatie inzichtelijk. Je ziet 'het'. Het spreekwoordelijke 'kwartje' kan vallen.
CGT
Met cognitieve gedragstherapie wordt het proces of het geheel van processen waarbij je kennis op doet of je bewust wordt van gebeurtenissen of objecten in je omgeving inzichtelijk. ACT (Acceptatie en Commitment Therapie), RET (Rationeel-Emotieve therapie) en Psycho-educatie zijn hierin onderdelen.
Contextuele therapie
Contextuele therapie is een therapeutische benadering die problemen en levensvragen in de context van de generaties bekijkt. Wat is er in jouw familielijn doorgegeven, wat heb je niet gekregen waar je zo naar hebt verlangd en wat heb je ontvangen wat niet voor jou was? Door dit onder ogen te zien, draag je de ‘generatie- last’ niet over aan de volgende generatie.
EMDR
Eye Movement Desensitization and Reprocessing wordt ingezet om lading van een heel nare ervaring af te halen zodat verder gewerkt kan worden aan herstel. De nare ervaring wordt een herinnering zonder lading en opgeslagen in het lange termijn geheugen.
Ervaringsgerichte therapie
Ervaringsgerichte therapie is een therapievorm waarbij je lichaam wordt ingezet. Je lichaam wil duidelijk maken wat erin opgeslagen ligt aan ervaringen die jouw gedrag, gedachten en gevoelens bepalen.
Door hiervoor open te staan, ga je voelen. Je komt dan bij blokkades.
Door daarbij stil te staan, worden de blokkades opgeheven en kan het in je lijf weer gaan stromen. Je voelt je vrijer en energieker. Soms is niet eens duidelijk wat de blokkade nu precies was. Het kan ook zijn dat fragmenten van (onbewust) opgeslagen ervaringen samenkomen en duidelijk worden. Door deze ervaringen boven tafel te krijgen, kun je ze onder ogen zien. De boosheid en het verdriet erover kunnen er dan alsnog zijn. Het is het begin van herstel.
Mindfulness
Op geleide van je ademhaling leer je veiligheid in jezelf te ervaren en die veiligheid in te zetten in het hier & nu. Je kunt staande blijven, ook als overweldigende emoties je lijken te gaan overspoelen.
Psychodrama
Psychodrama is een methode van (groeps)psychotherapie waarbij in modellen het autopsychodrama, de rollen die we dagelijks spelen, inzichtelijk wordt. Datgene wat zich onder de oppervlakte begeeft, wordt inzichtelijk. Datgene wat maakt dat we rollen spelen in plaats van uit authenticiteit te handelen. In psychodrama zijn weinig woorden nodig. Voor sommige zaken die zich opgeslagen hebben in ons lijf zijn namelijk geen woorden.
Schematherapie
Schematherapie is een vorm van psychotherapie die specifiek is ontwikkeld voor lang bestaande, terugkerende en hardnekkige patronen. Door levensomstandigheden ontwikkelen we allemaal een bepaalde kijk. Die kijk wordt de bril waardoor we naar onszelf, de ander en de wereld om ons heen kijken. Deze bril bepaalt ons gedrag. Dit gedrag was als kind noodzakelijk om onszelf en de wereld te begrijpen. Als volwassene is dit niet meer nodig. De ontstane -vaak hardnekkige- patronen kunnen dan juist voor problemen zorgen. In therapie gaan we aan de slag met de schema's en gedragingen.
Systeemtherapie
Als mens zijn we geneigd ons te richten op de toekomst. De oorsprong van herhalende patronen ligt in het verleden. Om deze aan te pakken is het zaak terug te gaan naar de oorzaak. Tijdens een familieopstelling bekijken we het probleem in het 'hier & nu'. Vervolgens brengen we het verleden in beeld door middel van Playmobil, stoelen of cirkels op de vloer.
Trauma-modellen
De modellen van Schouten zijn ontwikkeld op basis van ervaringen van duizenden mannen en vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik.
De modellen hebben tot doel: herstel van traumatische ervaringen waardoor je weer kunt leven vanuit heelheid.
Transactionele analyse
TA is een actieve therapievorm, ontwikkeld door Eric Berne (arts en psychiater in het Amerikaanse leger in WO II). Het doel is ineffectief gedrag om te zetten in effectief gedrag. TA is gebaseerd op: 1) Ik ben oké, jij bent oké, 2) Iedereen kan denken en 3) Veranderen is mogelijk. Er wordt uitgegaan van het feit dat ieder mens vanaf het allereerste begin van het leven het eigen levensverhaal, 'script', schrijft.
Het gaat in TA om het handelen vanuit gevoelens, gedachten en gedrag in het 'hier & nu' in plaats van door -het 'script' gevoede- overtuigingen. Daardoor kom je tot autonomie: bewust zijn, spontaniteit en intimiteit.